Så går tandemhoppet till

................................................................................................................................................
Genomgång
När du kommer till hoppfältet anmäler du dig i manifestet. Du får träffa din instruktör och även kameraman om du har beställt filmning av hoppet. Instruktören går igenom tandemhoppet med dig. Han går också igenom några enkla säkerhetsregler. Om det är något du undrar över så passa på att fråga. Du får också skriva på hälso- och ansvarsdeklarationen där du bekräftar att du är fullt frisk och att du har förstått att tandemhoppning innebär vissa risker.

Förberedelser
tandembild marken
Passa på att gå på toaletten för efter genomgången tar du på dig overall, hjälm och skyddsglasögon som du får låna av oss. Har du glasögon så får du bara ett par större skyddsglasögon. Du får också hjälp med att ta på dig den sele som kommer att kopplas ihop med fallskärmen och din instruktör. När ni hoppar kommer du att hänga framför instruktören, på hans mage.

På väg till flygplanet
Inför flygturen samlas du, din instruktör och de andra hopparna i fållan, ett uppmärkt område bredvid taxibanan. Medan ni väntar på att flygplanet skall starta upp eller landa, görs det upp i vilken ordning alla i planet ska hoppa av. Ni som tandemekipage hoppar alltid sist eftersom ni kommer lösa ut skärmen högre än de andra, 1 500 meter istället för 900 meter. Det är för att du ska få njuta av utsikten under en längre tid.
tandembild exit


4 000 meter – dags att hoppa ut!
Tillsammans med dom andra hopparna flyger ni upp till 3 500-4 000 meter över marken. Det innebär en flygtur på ungefär 20 minuter. När ni nått uthoppshöjd flyger planet in mot flygfältet och flygplansdörren öppnas. Det kan vara upp till 20 grader kallare än på marken, men adrenalinet kan göra att det knappt märks. Från och med nu har du bara en uppgift: Att uppleva och njuta!
Planet töms och till sist är det nu din tur att hoppa ut!

Du flyger!
I det fria fallet som varar nästan en minut når ni en
tandembild frifall
hastighet på drygt 200 km/t. Hastigheten bromsas
något av att ni har en liten bromsskärm som gör att ni faller med samma hastighet som vanliga fallskärmshoppare. Med er dubbla vikt skulle ni annars falla i över 300 km/t. Genom att använda armar och ben som roder kan instruktören få er att både svänga och förflytta er så att ni och videomannen kan flyga runt varandra.

Fallskärmen
När ni fallit ner till 1 500 meters höjd aktiverar instruktören fallskärmen. Det tar ett par sekunder innan fallskärmen är helt utvecklad och det gör att uppbromsningen blir ganska mjuk. Det rycker till en aning. Nu styr ni er sakta tillbaka till flygfältet. Kanske ser du dina vänner som står därnere och väntar? Passa på att njuta av utsikten och synen av dina egna fötter som hänger och dinglar med inget annat än luft under sig. Skärmflygningen tar mellan 5-10 minuter beroende på hur mycket ni svänger.

Landning
Inför landningen drar du upp benen som ni har övat på marken. Det är för att tandempiloten ska kunna landa på ett säkert sätt.

Diplomutdelning
Nere på marken igen och dags för diplomutdelning!

Ta med dig äventyret hem
Nu återstår för dig att försöka förklara för din familj, dina arbetskamrater, dina vänner och dina bekanta hur det var att hoppa fallskärm. Självklart blir det enklare att både förklara och minnas om du låtit videofilma hoppet. Det är väl värt pengarna!
 


 

Priser
Tandemhopp
 
 
  lördag
 
3 490 SEK
  söndag
 
3 290 SEK
  vardag
 
2 990 SEK


Tillval
 
 
... med handkamera
 
+ 990 SEK
... med fotograf
 
+ 1 390 SEK
 


Skydive Sweden AB (org.nr. 556671-3284), tel. 020-12 15 18, info@tandemhopp.se